11/09/2019

Belang van emotionele intelligentie

Langzaam wordt steeds duidelijker dat emoties ruimte krijgen op de werkvloer – sterker nog: een leidinggevende die geen ruimte maakt om rekening te houden met de eigen emoties en die van zijn/haar medewerkers heeft grote kans te moeten dealen met onvrede, onrust, weerstand en niet in de laatste plaats overspannenheidsklachten.

Leiderschap is zo lang geweest: je moet technisch gezien goed weten wat jouw bedrijf/afdeling doet en verder hebben de medewerkers zich te voegen naar wat de leider aangaf. “Niet lullen maar poetsen” dus.

Alleen, dat rekening houden met emoties – die op een afdeling heel verschillend kunnen zijn – kan wel opleveren dat beslissingen nemen een stuk ingewikkelder is.

Stel, het is nodig om de werkroosters aan te passen omdat een tandartspraktijk ook ’s avonds diensten wil aanbieden.  Dat betekent dat zowel de tandartsen zelf als de assistenten als de medewerkers van de administratie te maken krijgen met verlengde roosters en dus op één of meerdere avonden niet thuis zijn voor het eten met het gezin. En dus niet kunnen koken/kinderen naar sport brengen/zelf deelnemen aan hun sport of hobbyclub…

Als je als leidinggevende dan gewoon een nieuw rooster opstelt en dat als “nieuwe wet” brengt kun je er vergif op innemen dat er heel veel onrust en weerstand ontstaat. Maar wil je ieders emoties hierbij betrekken en persoonlijke beweegredenen meenemen in het nieuwe rooster, dan vraagt dat wel veel extra inspanning: gesprekken met de medewerkers, geknutsel om met alle individuele wensen rekening te houden… Alleeen ben ik ervan overtuigd dat die investering in extra tijd en energie op de korte termijn (voor het instellen van het nieuwe rooster) problemen op de lange termijn voorkomt: dat medewerkers gaan “muiten”, over hun toeren raken en langdurig ziek thuis zitten of een andere werkgever zoeken.

En ben je als leidinggevende niet zo goed in die emotionele intelligentie, schakel daar dan zelf hulpbronnen voor in: zoek een coach op, praat erover met anderen in een vergelijkbare situatie, lees over het onderwerp….

Succes met je emoties!!!