18/09/2019

Voordelen van een burn-out?

“Huh? Burn-out is pure ellende, hoor! Je weet zeker niet waar je het over hebt als je denkt dat er voordelen uit te halen zijn!”….zou je reactie kunnen zijn als je zelf ervaring hebt met burn-out.

Maar er is ook onderzoek gedaan naar “Posttraumatische Groei (PTG) na burn-out *, waaruit blijkt dat een deel van de mensen sterker uit hun burn-out is gekomen dan dat ze waren voor die tijd.

Dit blijkt vooral afhankelijk te zijn van hoe er met de klachten wordt omgegaan: ligt de nadruk op het probleem en de klachten, dan is de kans op blijvende gevoelens van narigheid behoorlijk groot. Maar is er meer aandacht voor het herstel, de innerlijke kracht en de groei, dan is het vervolg juist positief. Johan Cruijff zei het al: “elk nadeel hep z’n voordeel” en dat is een grote wijsheid.

Dat de nadruk op herstel en innerlijke kracht gelegd wordt, past helemaal in mijn straatje en ook in mijn visie op AD(H)D: kijk vooral eens naar wat er WEL is, wat WEL kan, wat WEL werkt. Het is een basishouding van naar het halfvolle glas kijken. Ik weet nog zo goed, dat er bij onze kinderen toen ze klein waren nogal eens een beker melk of yokidrink over de tafel ging en ik weer met een sopje het vloerkleed stond te schrobben. In mijn beeld ging er geen dag voorbij dat ik niet dat kleed stond te schrobben. Op aanraden van mijn moeder (jawel, ook moeders van volwassen mensen hebben soms goede adviezen) ben ik toen eens gaan bijhouden hoeveel dagen het GOED ging met het drinken. Aleen al je beseffen dat het ook goed gaat zo nu en dan maakt het gevoel dat er dingen fout gaan aanmerkelijk kleiner.

En zo kan het ook werken bij burn-out: er zijn ook momenten dat je WEL uit je bed wilt komen, WEL een wandelingetje kunt maken, WEL de afwasmachine uitgeruimd krijgt. Registreer die goede momenten vooral en focus daarop, het geeft je zachtjes-aan je zelfvertrouwen en je trots terug. En die twee heb je de rest van je leven zo hard nodig, als je weer eens over wat voor nieuwe drempel dan ook moet stappen.

Veel succes met je burn-out!

  • Greet Vonk, Master Practitioner Coach; haar onderzoeksresultaten zijn recent gepubliceerd in het tijdschrift “International Journal of Workplace Health Management” (bron: NVP)