26/08/2019

Waarom?

Waarom stap jij elke ochtend in de trein/auto/op de fiets om naar je werk te gaan? Waarom steek je je energie juist in dit werk of in deze organisatie? Waarom doe je de dingen die je doet?

Simon Sinek is ervan overtuigd, dat je jezelf het best presenteert als je eerst begint met te vertellen over het waarom, dan pas over het hoe en ten slotte over het wat.

Ik kan me heel goed vinden in die gedachtegang, alhoewel het voor de meesten van ons ongemakkelijk is. Als je jezelf voorstelt aan een onbekende zeg je daar heel gemakkelijk bij wat je zoal doet in het dagelijks leven. In het geval dat dit absoluut niet aansluit bij het dagelijkse leven van die ander is de interesse gauw weg. Maar geef je weer wat jij nou leuk of belangrijk vindt aan het verzamelen van postzegels of het doen van vrijwilligerswerk bij de voedselbank, dan is mijn interesse in jou weer snel terug!

Dus waarom doe jij het werk dat je doet? Wat is jouw motivatie na een vakantie om weer aan de slag te gaan? Heb je een goed salaris? Heb je fijne collega’s, die jou op weg helpen of met wie je leuk over het afgelopen weekend kunt praten? Doe je iets, waarvan je vindt dat je iets kunt betekenen voor een ander?

Datgene wat anderen zien in jouw gedrag is maar een topje van een grote berg, die is opgebouwd uit wie jij bent. Daaronder zitten belangrijke zaken als jouw waarden, je overtuigingen, jouw identiteit… kortom juist datgene wat jou uniek en dus interessant maakt! Als je het waarom van je werk niet in één lijn kunt brengen met dat wat jij belangrijk vindt of met jouw vaste overtuigingen, dan gaat het vroeg of laat een keer schuren. Best verstandig om jezelf die vragen zo nu en dan eens te stellen..